HACCP

Home / HACCP

USŁUGA HACCP GHP/GMP

Oferujemy usługę przygotowania pełnej dokumentacji systemu HACCP GHP/GMP. Dokumentację dostosowujemy do wymagań systemu oraz aktualnych wymogów prawnych, pod kątem specyfiki działalności Klienta, przy uwzględnieniu jego potrzeb, oczekiwań i możliwości.

W ramach usługi przygotowujemy pełną dokumentację w zakresie systemu HACCP i GHM/GMP, opracujemy kompletną księgę HACCP, instrukcje, procedury i przeszkolimy personel lub uzupełnimy braki w dokumentacji.

Istnieje możliwość przeprowadzenia przeglądu (audytu) w zakresie obowiązującej      w firmie dokumentacji; sprawdzenie, jej aktualności, procedur i instrukcji, sprawdzenie poprawności prowadzenia dokumentacji oraz wykonanie właściwego raportu, w którym zawarte zostaną wszelkie stwierdzone niezgodności oraz wskazówki, prowadzące do poprawienia aktualnego stanu w firmie oraz propozycje działań korygujących.

Nasza oferta dotyczy sporządzania dokumentacji, opracowania stosownych instrukcji i procedur oraz przeprowadzania szkoleń i konsultacji w obszarze:

  • Dobrych Praktyk Higienicznych GHP
  • Dobrych Praktyk Produkcyjnych GMP
  • Systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP

Oferta skierowana jest do:

  • restauracji, pizzerii,
  • barów szybkiej obsługi - fast – food
  • innych punktów gastronomicznych
  • sklepów spożywczych
  • hurtowni spożywczych
  • ośrodków wypoczynkowych i hoteli

HACCP

(z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) System mający na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji.

W Polsce obowiązek wdrożenia HACCP we wszystkich firmach sektora spożywczego został wprowadzony wraz z wejściem do Unii Europejskiej w dniu 1 maja 2004.

System HACCP opiera się na 7 zasadach:

  • przeprowadzenie analizy zagrożeń.
  • określenie krytycznych punktów kontroli.
  • ustalenie wartości krytycznych.
  • ustalenie sposobu monitorowania parametrów kontrolnych.
  • ustalenie działań korygujących, które muszą być podjęte, gdy monitorowanie wykaże przekroczenie założonych parametrów kontrolnych w krytycznych punktach kontroli.
  • ustalenie procedur weryfikacji potwierdzających skuteczność systemu.
  • opracowanie dokumentacji systemu HACCP uwzględniającej wszystkie procedury i zapisy odpowiednie do działań wynikających z zasad systemu.

GHP

(ang. Good Hygienic Practice) – Dobra Praktyka Higieniczna. Dotyczy wszelkich działań związanych z warunkami i środkami podejmowanymi w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności na wszystkich etapach łańcucha produkcji.

System ten obejmuje:

  • założenie konstrukcyjno-budowlane obiektów produkcyjnych
  • dobór odpowiedniego wyposażenia technologicznego i technicznego
  • procedurę mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń
  • zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców
  • stosowaniu odpowiednich procedur i operacji technologicznych
  • szkolenie i higienę osobistą pracowników.

GMP

(z ang. Good Manufacturing Practice) Dobra Praktyka Wytwarzania, oznacza zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, a coraz częściej także w gastronomii.

Standardy GMP zapewniają wysoką jakość, czystość użytych surowców i komponentów gotowego produktu. Zapewniają również pełną kontrolę nad jakością i pochodzeniem surowców. Stosowanie standardów GMP daje konsumentom większy poziom komfort i pewność co do wysokiej jakości produktu.

Pełna oferta szkoleń HACCP dostępna na www.szkolenia.bielsko.pl

Jesteś zainteresowany naszymi usługami?

Skontaktuj się z naszą firmą i umów się na spotkanie!