System HACCP w drukarni

SYSTEM HACCP W DRUKARNIACH – produkujesz opakowania? Nabijasz pieczątki, Drukujesz naklejki, które są przyklejane do artykułów spożywczych? Znakujesz pieczywo, oklejasz słoiki, drukujesz etykiety i oznakowania dla przemysłu spożywczego? Przeczytaj, jak wykonywać te usługi prawidłowo i bezpiecznie. Zyskaj nowych klientów, spełnij wymagania bezpieczeństwa, bądź profesjonalistą i liderem w swojej branży, pochwal się swoją wiedzą i profesjonalizmem swojej firmy przed Kontrahentami.

HACCP - Concept on black chalkboard

W związku ze wzrostem wiedzy, na temat zagrożeń, jakie może wprowadzić do żywności migracja zanieczyszczeń z opakowań, producenci opakowań, ale także drukarnie, które odpowiedzialne są za nadruk  na tych opakowaniach np. kolorowych etykiet, zostali zobligowani do przestrzegania zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP). Nie tylko bowiem sam produkt spożywczy zostaje poddany wnikliwej kontroli, ale także samo opakowanie, które może być zagrożeniem dla zdrowia konsumenta.

Zgodnie z art. 3 Rozporządzenia WE 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, materiały i wyroby muszą być wytwarzane wg zasad GMP. Nie może dochodzić do migracji ich składników do żywności, w ilościach, które stanowiłyby zagrożenie dla zdrowia człowieka, powodowały niemożliwe do przyjęcia zmiany w składzie żywności oraz powodowały pogorszenie cech organoleptycznych żywności. Producenci farb drukarskich powinni więc dostarczać na rynek farby o niskiej migracji, które nie przenikają przez podłoże, nie powodują zmian organoleptycznych w żywności, a także nie dochodzi do odbicia farby w stosie lub w roli.

Zgodnie z  Rozporządzeniem WE 2023/2006 podmiot działający na rynku ustanawia i wdraża skuteczny, udokumentowany system zapewnienia jakości oraz gwarantuje jego przestrzeganie.

Farby drukarskie muszą być recepturowane i stosowane w sposób uniemożliwiający przeniesienie substancji z zadrukowanej powierzchni na stronę mającą kontakt z żywnością przez podłoże lub w wyniku odbicia farby w roli/ w stosie, w stężeniach które są niezgodne z art. 3 Rozporządzenia WE 1935/2004.

Składniki farb nie mogą migrować przez podłoże (w wyniku odbicia), także podczas przechowywania, magazynowania i transportu.

Do żywności może migrować szereg substancji toksycznych dla człowieka, zaliczyć tu można między innymi metale ciężkie, dioksyny, PCDD, PCB, chlorek winylu. Specjalistyczne laboratoria zajmują się badaniem na migrację ogólną i specyficzną. Jednak to po stronie producentów leży wprowadzenie do obrotu bezpiecznego zdrowotnie produktu. Jak wynika z badań m.in. Urbaniak i in. 2000[1] „Migracja małocząsteczkowych lotnych związków organicznych w przypadku politereftalanu etylenu (PET) jest bardzo niska, ale w gotowych opakowaniach stwierdzono obecność substancji toksycznych, ftalanów, PAH, PCB którego źródłem był tusz do etykiet oraz dodatki plastyfikujące”.

Dlatego w Dyrektywie 94/62EC znajduje się wykaz dopuszczalnych stężeń metali ciężkich oraz wykaz surowców, które należy eliminować przy produkcji farb graficznych.

O wszystkich czynnikach, mających wpływ na bezpieczeństwo opakowań mających kontakt z żywnością, muszą pamiętać producenci zarówno farb drukarskich, jak i opakowań do żywności.

Zasady HACCP łączą wymagania wszystkich regulacji prawnych w jedną dokumentację, umożliwiają wprowadzenie zasad tracebility, dają możliwość efektywnych szkoleń personelu i przede wszystkim są gwarancją przestrzegania zasad bezpieczeństwa przez cały personel produkcyjny i zarządczy, mający wpływ na politykę jakościową zakładu i finalny produkt.

Tekst: Opracowanie własne.

Jeśli interesują Cię szkolenia z zakresu HACCP, GMP GHP albo inne szkolenia sanitarne dla produkcji, drukarni, wytwarzania i przetwarzania żywności, dla gastronomii – albo masz pytania odnośnie podobnych szkoleń – KLIKNIJ TUTAJ i sprawdź

Jeśli interesują Cię usługi z zakresu HACCP, BHP, albo chcesz kupić ekwipunek i wyposażenie dla swojej firmy i pracowników, z certyfikacją HACCP – zadzwoń, napisz – sprawdź naszą ofertę KLIKNIJ

[1] Urbaniak W., Wasiak W., Sobczyńska D., Różalska S. 2000. Substancje niebezpieczne w opakowaniach i odpadach opakowaniowych. Przegląd Komunalny, Dodatek, 11, 134-138

 

© Centrum EM-PARTNER. Artykuł chroniony prawami autorskimi. Wszelkie prawa zastrzeżone. Zakaz kopiowania, zakaz powielania bez zgody autora. jeśli chcesz wykorzystać niniejszy tekst albo jego fragment – skontaktuj się z Centrum EM-PARTNER.

Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności.
Akceptuje